30 Eylül 2013 Pazartesi

ZEBRA KEK(SODALI İKİ RENKLİ KEK)

safiyenintarifleri


zebra kek adını şeklinden alıyor kek çizgi çizgi aynen zebra gibi yapımı biraz uğraştırsa da çok lezzetli çok da hafif bir kek.

3 yumurta
3 kahve fincanı(türk kahvesi fincanı) toz şeker
3 kahve fincanı sıvı yağ
7 kahve fincanı un
1 adet maden suyu
1 adet kabartma tozu
1 adet vanilya
2 yemek kaşığı kakao

1)yumurta ve şeker karıştırma kabına alınır.şeker tamamen eriyene kadar çırpılır
2)sıvı yağ ve soda eklenir
3)kabartma tozu,vanilya ve 6 fincan un eklenir karıştırılır
4)kek hamurunu 2 ye ayırıyoruz.
5)2 adet kek hamurumuz var birisine kakaoyu diğerine kalan unu ilave ediyoruz
6)bu ölçü yuvarlak borcama tam oluyor.yağladığımız tepsiye bir fincan kakaolu bir fincan sade kek hamurundan ilave ediyoruz.hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz.




7)önceden ısıtılmış fırında ortalama 180-200 derece pişiriyoruz



27 Eylül 2013 Cuma

KUŞBURNU MARMELATI




Kuşburnu c vitamini deposu portakal dan kat ve kat daha fazla c vitamini vardır.çok güçlü antioksidandır. soğuk algınlığı gribe karşı bağışıklık sistemini destekler. ayrıca iltihaplı hastalıklarda ve romatizma ağrılarını giderme de çok faydalıdır.Ülkemizde de bol miktar da yetişen bir bitkidir.toplaması çok zahmetli ve zor bitkidir.ben hiç yememiştim marmelatını görümcemin tavsiyesi üzerine yaptım ve çok hoşuma gitti.dün de pazarda taze kuşburnu görünce dayanamadım aldım ve marmelatını yaptım.tazesini bulamaz iseniz kurusundan da marmelat yapılabiliyor.


1 kilo gram kuşburnu
toz şeker
1 çay kaşığı limon tuzu
yarım çay bardağı su

1)Kuşburnunu yıkayın ve tepelerini ve saplarını bıçak yardımı ile temizleyin
2)Düdüklü tencere koyun 6-7 bardak su ekleyin ve yaklaşık 30 dakika pişirin.
3)pişen ezilmeye hazır olan meyveleri haşladığınız suyun içinde ezin.kaşık yardımı ile ezin içindeki tüyleri elinize kıymık gibi batıyor ve canınızı acıtıyor.
4)ezdiğim püre haline gelen kuşburnunu süzgeçten geçirdim
5)çıkan püreyi bardak ile ölçüp tencereye aldım aynı ölçüde toz şeker ilave ettim
6)ocağa koyduktan sonra toz şeker tamamen eriyip kaynamaya başlayınca yüzünde oluşan köpüğü kaşık yardımı ile aldım.kıvam koyulaşana kadar kaynattım
7)altını kısıp yarım bardak  suyun içinde erittiğim limon tuzunu ilave ettim.5-6 dakika daha kaynatınca altını kapattım.serinleyince cam kavanoza aldım

25 Eylül 2013 Çarşamba

ISLAK KEK

safiyenintarifleri



çocukların okul dönüşünde hazırlaya bileceğimiz güzel bir kek.Çok lezzetli çok da hafif bir kek.mutlaka deneyin derim.tarif büyük borcam için veye kek kalıbı da kullana bilirsiniz.küçük kare borcama ölçüyü yarı ya indirerek yapabilirsiniz.malzemeler çok gelebilir bir kısmını kekin ıslaklığını sağlamak için ayıracağız.

4 yumurta
2 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un(yaklaşık iki buçuk su bardağı)

1)yumurta ve toz şekeri köpürene kadar yaklaşık 5 dakika çırpıyoruz
2)yumurtalı karışıma süt,sıvı yağ ve kakao ekleyip karıştırıyoruz.
3)oluşan karışımdan 1 buçuk su bardağı ayırıyoruz
4)kalan karışıma kabartma tozu ve unu ekliyoruz.kekin kıvamı ne çok koyu nede çok sıvı olacak.diğer yaptığımız keklerde biraz daha sıvı olacak.
5)önceden ısıtılmış fırında 180-200 derecede yaklaşık 30-35 dakika pişirdim.pişirme süresi fırından fırına değişiklik gösterebilir.
6)pişen keki fırından çıkınca 5 dakika dinlendirdikten sonra ayırdığımız sosu üzerine döküyoruz.ben sosu dökmeden kekin bazı yerlerini çatalla deldim içine sosu kolay çeksin diye.kek hazır afiyet olsun

19 Eylül 2013 Perşembe

İNEKLİ;ÖRDEKLİ VE KELEBEKLİ KURABİYELER


Oğlumun kurabiyeleri okulda arkadaşlarına götürdüğü elleriyle yaptığı kurabiyeler

HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE


Bir bardak çayın yanında ağızda dağılan kıyır kıyır bir kurabiye tarifi deneyin pişman olmayacaksınız.

125(yarım paket)gram oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta(beyazı yüzüne)
1 su bardağı pudra şekeri
yarım su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı nişasta
2 buçuk su bardağı un
1 paket kabartma tozu

üzeri için:yarım su bardağı hindistan cevizi

Yoğurma kabına margarin,sıvı yağ,yumurta ve pudra şekeri alınır ve yoğrulur.daha sonra nişasta,hindistan cevizi ve kabartma tozu ilave edilir en son yavaş yavaş un ilave edilir.un tarif de iki buçuk diyor ama benim üç bardağa yakın un kullandım azar azar ilave etmek de fayda var.yoğrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır önce yumurta beyazına daha sonra da hindistan cevizine batırılır yağlanmış tepsiye dizilerek önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 20-25 dakika pişirilir.

10 Eylül 2013 Salı

KAVRULMUŞ SUSAMLI KURABİYE



Mis gibi kavrulmuş susam kokan çok lezzetli tadı damağınız da kalacak bir kurabiye tarifi.mutlaka deneyin pişman olmayacaksınız.

250 gram(bir paket)margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı kavrulmuş susam
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un(yaklaşık 5-5,5 su bardağı)az yada çok olabilir

ÜZERİNE:
tarçın ve pudra şekeri karıştırılıp,serpilir.

1 su bardağı susamı teflon tava da kavuruyoruz.ben susamı baharatçılardan aldım.market de satılan işlem görmüş susam ile olmuyor.işlem gördüğü için kavrulmuyor. Baharatçılar dan kavrulmuş susam diye isteyince veriyorlar.market deki susamdan farklı olarak daha sarı renkte oluyor.susamı kavurup soğumasını bekliyoruz.
yoğurma kabına un hariç tüm malzemeleri ilave edip karıştırıyoruz. sonra kontrollü şekilde unu ekleyip hamuru oluşturuyoruz.hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağladığımız tepsiye sıralayıp pişiriyoruz.önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişiriyoruz çok kızarmayacak. kurabiyeler fırından çıktık dan sonra serinleyince tarçın ve pudra şekeri karışımını üzerine eleyeceğiz.

5 Eylül 2013 Perşembe

ŞEFTALİ REÇELİ

safiyenintarifleri

Yazın son zamanlarını yaşadığımız şu günlerde tam zamanı şeftali reçelinin.şeftalinin hem bol olduğu hemde ucuz olduğu bir zaman dilimindeyiz.pazarda şeftali 1-1 buçuk lira arası fiyatı var.çocuklarımıza ve sevdiklerimize hazır gıda yedirmek yerine evde kendi yaptığımız reçeli gönül rahatlığı ile yedirmeliyiz.

2 kilo gram şeftali
2 kilo gram toz şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
yarım çay bardağı su

şeftalileri tertemiz yıkadım kabuklarını soymadan dilimledim.isterseniz küp küp de doğrayabilirsiniz.Tenceriyi büyük kullanmakta fayda var.bir tas yardımı ile doğradığım şeftalileri tası ölçü kabı yaparak tencereye koydum.benim şeftaliler 2 büyük tas oldu.aynı tas ile aynı oranda şeker ilave ettim.tencerenin altında şeftali üstünde şeker oldu ağzını kapattım.hava serin olduğu için balkon da bir gece beklettim.sabaha kadar sulanmıştı.sonra ocağa aldım.kaynatmaya başladım.mümkün oldukça karıştırmadım karıştırmam gerekirse alttan alttan karıştırdım.kaynamaya başlarken yüzünde köpükler oluşuyor  köpükleri kaşık yardımı ile topladım. şeker tamamen eriyip kaynamaya(ilk ocağa koyduğumdan yaklaşık 20-25 dakika sonra) başlayınca suyun içinde erittiğim limon tuzunu ilave ettim.reçelin olup olmadığını anlamak için reçelin suyundan bir kaç kaşık porselen tabağa alıyoruz 1-2 dakika sonra yoğunlaşıp ağır ağır akıyorsa reçel olmuştur.altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz

3 Eylül 2013 Salı

SÜTLAÇ


Hem lezzetli,hemde hafif  sütlü tatlılardan bir tanesi sütlaç.bu tarif gerçekten çok başarılı kesinlikle tavsiye ediyorum.


1 litre süt(yaklaşık 5 su bardağı)
1 litre su
1 buçuk çay bardağı pirinç
2 buçuk su bardağı şeker
2 yemek kaşığı pirinç unu


1)pirinçleri nişastası gidene kadar bir güzel yıkıyoruz.ve 1 litre su(5 su bardağı) ile pişmeye bırakıyoruz.pirinçler uzayana kadar pişirmeye devam ediyoruz.

2)pişen pirinçleri soğuk sütten 1 su bardağı ayırıp geri kalanı ilave ediyoruz.çok az karıştırıp(1-2 defa)kaynamasını bekliyoruz.

3)pirinç ununu bir kasede 1 su bardağı soğuk süt ile karıştırıyoruz.kaynamakta olan pirinç ve sütten alıp pirinç ununun ılımasını sağlıyoruz.

4)pirinç ununu tencere ilave ediyoruz.ara sıra karıştırarak 5-10 dakika pişiriyoruz

5)toz şekeri ilave ediyoruz.5 dakika daha kaynattıktan sonra sütlacı ocaktan alıyoruz.

6)kaselere paylaştırıp,tarçın ile servis yapıyoruz.